2019-10-17 13:52:20• hírek • Bede Emőke

Szatmári üzletember magánadománya révén ultramodern készülékekkel gazdagodott a neurológiai osztály

Egy bőkezű magánadománynak köszönhetően kulcsfontosságú készülékekkel gazdagodott nemrégiben a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neurológiai osztályának eszközkészlete. A hivatalos átadásra csütörtök délelőtt került sor a régi kórház második emeletén.

Vasile Lucut szatmári üzletember több mint 90 ezer euró értékű adománya révén a régi kórház második emeletén található neurológiai osztály három ultramondern készülékkel gazdagodott. Az első egy doppler rendszerű ekográf, mely a véredényekben történő áramlásról, keringésről nyújt inforámciókat a szakorvosnak. A második egy elektromiográf (EMG), mely voltaképp egy, az izomban keletkező elektromos impulzusok regisztrálására szolgáló készülék. Végül, de nem utolsósorban a magánadomány tartalmazott egy elektroenkefalográfot (EEG) is, mely az agyműködés keltette elektromos áramok ingadozását regisztráló készülék, mely ennél fogva alkalmas az agyműködés rendellenességeinek kimutatására is.



Lucut saját bevallása szerint azt követően döntött úgy, hogy ilyen jelentős adománnyal siet az egészségügyi intézmény segítségére, hogy saját bőrén is megtapasztalta, mit jelent páciensként azzal szembesülni, hogy a kiváló szakemberekkel rendelkező kórház műszerállományából kulcsfontosságú készülékek hiányoznak. Elmondta, már páciensként, a betegágyban fekve arra kérte a szakorvosokat, állítsanak össze egy listát arra vonatkozóan, hogy mire volna a leginkább szükség. A megfogalmazott igényeket szem előtt tartva aztán megvásárolta a fentebb említett három készüléket, így ezek ettől a naptól kezdve a neurológiai osztály eszközkészletét erősítik.



Dr. Anitas Marioara osztályvezető szakorvos az átadón kifejtette, az neurológiai osztály jelenlegi készülékein bizony már nyomot hagyott a folyamatos igénybevétel, épp ezért valóban nagy hasznát fogják venni a Lucut által felajánlott, utolsó generációs gépeknek, melyek évente akár 1200 páciens diagnosztizálásában és gyógykezelésében nyújthatnak segítséget.


Az eseményen természetesen jelen volt Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetője is, aki megköszönte a felajánlást, illetve arról is biztosított mindenkit, hogy a közeljövőben szebb napok köszönhetnek az osztályra. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a neurológia egy új épületbe, az új kórház szomszédságába fog költözni, ahol korszerű felszerelésekkel, egy modern környezetben állnak majd a páciensek rendelkezésére.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: